Vad kostar egentligen SEO?

SEO, Search Engine Optimization (sökmotoroptimering) i sig kostar egentligeningenting jämfört med SEM (Googleannonsering). Det är en teknik som möjliggör en hemsidas konkurrenskraft mot andra hemsidor när användaren söker på Google.

Detta är emellertid en sanning med modifikation. Då SEO inte har en direkt kostnad kopplat till sig, jämfört med kostnad per klick från Googleannonsering, har den andra kostnader associerat.

Vad-kostar-SEO

Kravställning och analys

Den del som kan springa iväg är den indirekta kostnaden för ansvarig på företaget att analysera de brister som finns på hemsida som hindrar en maximal optimering samt framställa kraven för förändring. SEO idag är ett komplext område som kräver att man har full kontroll över samtliga analysmöjligheter men även vilka krav Google ställer för att få en bra position.

Om man inte har denna resurs internt kan man anlita konsulter för att genomföra analysen och kravspecifikationen. Här kommer emellertid en direkt kostnad. Hur stor denna kostnad är helt beroende på konsulten som anlitas och i vilket skick hemsidan är. Var försiktig med att inte betala överpris och fråga även hur de vill optimera sidan.

Utveckling

Stor del av optimeringen sker direkt på hemsidan i form av programmering. Har du egna utvecklare får du även här en indirekt kostnad i form av tid. Om utvecklingen sker av extern partner tillkommer denna direkta utvecklingskostnad. För prisuppgift bör man således framställa kravet från analysen kring vad som behöver utvecklas och begära prisförslag.

Länk-köp

Ett inte helt ovanligt förfarande för att få bra SEO, vilket också majoriteten av etablerade stora SEO-företag nyttjar, är att boosta din hemsida genom att länka till din hemsida från andra hemsidor som de har i sina ägor. Detta kan ge ett temporärt lyft men inget som är rekommenderat. Det är en kortsiktig lösning under perioden de hanterar din SEO och risken är överhängande till att man tappar SEO-kraften när samarbetet med partnern är avslutad. Dessutom tar SEO-företagen bra betalt för detta. Med andra ord hög kostnad till dålig långsiktighet.

Aktivt arbete

SEO är egentligen ett arbete som aldrig tar slut. Med konstanta uppdateringar från Google och ändring i spelreglerna för SEO-marknaden måste man vara vaksam för förändring och snabbt genomföra dessa.

En annan aspekt med aktivt arbete handlar om att frekvent analysera hemsida med bland annat hjälp av Google Webmaster Tools. Detta ger en stark indikation på kontinuerliga uppdateringar för att hela tiden bli bättre.

Så vad kostar SEO?

Svaret på den från är allt från 0 kr till 100 000 kr eller mer, helt beroende på om ni gör arbetet själva eller om ni anlitar en duktig partner. För att få mer exakta siffror, skicka en förfrågan och begär prisuppgift.